Objavte tajomstvo zdravého chudnutia s ovčou bryndzou a probiotikami!
Hľadáte prirodzený a efektívny spôsob, ako zhodiť prebytočné kilogramy a zároveň posilniť svoje zdravie? Potom by ste mali spoznať revolučnú novinku: Naturálne probiotikum NPB1 z ovšej bryndze, vyvinutý v spolupráci so slovenskými vedcami.
Výskum s prekvapivými výsledkami
Tím slovenských vedcov sa pustil do rozsiahleho výskumu, ktorého cieľom bolo preskúmať vplyv krátkodobých programov chudnutia a konzumácie prírodného probiotického bryndzového syra na zloženie črevnej mikrobioty u žien. Výsledky boli ohromujúce:
- Ženy, ktoré konzumovali probiotický bryndzový syr v rámci chudobného programu, dosiahli výrazne vyšší úbytok hmotnosti v porovnaní s tými, ktoré bryndzu nejedli.
- Okrem toho sa u žien konzumujúcich probiotický bryndzový syr výrazne zlepšilo zloženie črevnej mikrobioty. To viedlo k posilneniu imunitného systému, zníženiu tráviacich ťažkostí a celkovému zlepšeniu zdravia.
Slovenské probiotiká vyvinuté tímom odborníkov:
- Katedra biologickej a lekárskej vedy, Fakulta telesnej výchovy a športu, Univerzita Komenského v Bratislave,
- Biomedicínske centrum, Ústav klinického a translačného výskumu, Slovenská akadémia vied, Bratislava,
- Katedra mikrobiológie a virológie, Prírodovedecká fakulta, Univerzita Komenského v Bratislave,
- Biomedicínske centrum Martin, Jesseniova lekárska fakulta v Martine, Univerzita Komenského v Bratislave,
- Ústav molekulárnej biológie, Slovenská akadémia vied, Bratislava,
- Vedecký park Univerzity Komenského, Bratislava.
Popis štúdie:
Uskutočnili sme intervenčnú štúdiu na zistenie vplyvu krátkodobého programu na chudnutie s konzumáciou bryndze vs. bez konzumácie bryndze na zloženie črevnej mikroflóry zdravých žien. Ide o prvú štúdiu črevného mikrobiómu, ktorá skúma kombináciu prírodných probiotík vo forme bryndze a pohybového tréningu aplikovaného v programe na chudnutie. Predpokladali sme, že krátkodobý program na zníženie hmotnosti by mal pozitívny vplyv na zloženie tela a mohol by priaznivo modulovať črevnú mikroflóru. Očakávali sme, že pravidelná konzumácia bryndze bude mať dodatočný vplyv na črevnú mikroflóru a metabolické parametre. Naše hlavné zistenia preukázali podobné účinky oboch intervenčných modalít, čo viedlo k zníženiu telesnej hmotnosti, indexu BMI a telesného tuku v oboch skupinách po ukončení 4-týždňového programu na zníženie hmotnosti. Ďalej sme po konzumácii bryndze zistili vyššiu abundanciu LAB baktérií ( Lactobacillales , Streptococcaceae , Lactococcus a Streptococcus ). Po konzumácii bryndze sme zaznamenali aj nárast baktérií Phascolacrtobacterium a Butyricimonas produkujúcich SCFA .
Naše zistenia potvrdzujú výhody fyzicky aktívneho životného štýlu a stravovania. Dôrazne odporúčame ďalší výskum kombinácie iných prírodných probiotík a fyzickej aktivity na podporu zdravia a prevenciu chorôb.
Krátkodobý zásah do chudnutia s konzumáciou bryndze aj bez nej zlepšuje telesnú stavbu a zvyšuje počet výrobcov SCFA, hoci konzumácia bryndze má za následok ďalšie zdravotné benefity zvýšením relatívneho množstva baktérií mliečneho kvasenia. Zo širšej perspektívy naše zistenia poukazujú na zdravotné benefity konzumácie prírodných probiotík, ako je bryndza, a zdôrazňujú ich úlohu v strave moderného človeka.
Nezabudnite: Pre dosiahnutie optimálnych výsledkov je dôležité konzumovať probiotický bryndzový syr v rámci vyváženej stravy a zdravého životného štýlu.